شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴  |  Saturday, 19 April 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۳۱۴۴
تاریخ انتشار : ۱۵ : ۱۶ - ۰۳ مهر ۱۴۰۲

ابوالفضل جلیلی فیلمساز مستقل و شهیر سینمای ایران معتقد است برای رسیدن به وحدت اقوام علاوه بر اقدامات فرهنگی نظیر جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی، زمینه‌سازی‌های اجتماعی بسیار زیادی نیز باید صورت بگیرد.

به گزارش دیباچه به نقل از  روابط عمومی و اطلاع‌رسانی نخستین جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی؛ ابوالفضل جلیلی نویسنده، تهیه‌کننده و کارگردان سینما در آستانه برگزاری نخستین جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی، درباره توجه به اقوام ایرانی در فیلم‌های سینمایی گفت: ما زمانی که از ایران صحبت می‌کنیم، در یک نگاه کلی شاید چهار شهر شاخص به ذهن‌‌مان متبادر شود، اما وقتی سراغ اقوام می‌رویم، آنقدر با رسوم، سنت‌ها و معرفت‌های مختلف مواجه می‌شویم که بسیار عجیب است. گاهی من در برخی از سفرهای خارجی با این پدیده مواجه می‌شوم که گاهی آن‌ها، بیش از ما نسبت به این ظرفیت‌ها شناخت دارند. مثلا بهتر از ما درباره مراسم‌های کردها، لرها و بلوچ‌ها شناخت دارند.
وی افزود: از این منظر پرداختن به اقوام در سینما می‌تواند راهی برای شناساندن این ظرفیت‌ها باشد. یک فرد ایرانی باید بداند در کجا زندگی می‌کند و اقوام ایرانی، چه کسانی هستند. مثلا ما امروز درباره بلوچ‌ها چقدر شناخت داریم؟ گاهی دچار خطای شناختی نسبت به برخی از اقوام هستیم. وقتی وارد جمع آن‌ها می‌شویم، با واقعیت‌هایشان آشنا می‌شویم.

وحدت اقوام نیازمند زمینه‌سازی‌های اجتماعی است | خروج از شهر به واسطه جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی

این کارگردان سینما ادامه داد: اعراب خوزستان را ما چقدر می‌شناسیم؟ وقتی وارد جمع آن‌ها می‌شویم واقعا عاشق‌شان می‌شویم. آنقدر این اعراب باصفا هستند و آنقدر مراسم‌های عروسی باصفایی دارند که حضور در جمع‌شان واقعا لذتبخش است.
جلیلی گفت: توجه به این ظرفیت‌ها در اقوام مختلف ایرانی، تنها وظیفه یک جشنواره سینمایی نیست و وزارت میراث فرهنگی باید روی این زمینه بسیار کار کند. باید در کتاب‌های درسی درباره اقوام و تاریخ‌شان مطالبی داشته باشیم. امروز همه چیز را محدود به شهرها کرده‌ایم و اکثر شهرهای ما هم گرفتار بی‌هویتی هستند.
وی درباره ارتباط مخاطب با بازنمایی اقوام در فیلم‌های سینمایی هم گفت: اگر این اتفاق در فیلمی رخ دهد و مخاطب نتواند با آن ارتباط برقرار کند، دلیلش عدم آگاهی درست سازنده و کارگردان فیلم است. اولین سفر رسمی من برای کار به بلوچستان مربوط به سال 82 بود. برادرم با آن‌ها در ارتباط بود و از من دعوت کرد به آن‌جا بروم. وقتی رفتم و از نزدیک با مردم بلوچ آشنا شدم، نگاهم به آن‌ها تغییر کرد. برای یک سفر دو روزه کاری رفتم اما بالای سه ماه آنجا ماندگار شدم.
این کارگردان ادامه داد: اگر این اقوام به درستی شناخته نشوند، طبیعتا مخاطب هم نمی‌تواند با تصویر ارائه شده از آن‌ها در فیلم‌ها ارتباط برقرار کند. یک کارگردان تصور می‌کند به صرف تغییر یک لهجه می‌تواند کرد و بلوچ را در فیلم خود به تصویر درآورد. من فیلمی درباره کردها در سال 70 ساختم. در حین آن فیلم آنقدر خوبی و محبت از مردم این قوم دیدم که گفتنی نیست. هرچه می‌خواستم برایم فراهم می‌کردند. وقتی آن‌ها به من به‌عنوان فیلمساز اعتماد کردند، رابطه‌مان شبیه خواهر و برادر شد. شکل‌گیری این اعتماد در هر کاری بسیار حائز اهمیت است و متأسفانه سال‌هاست که خیلی از ما نسبت به یکدیگر بی‌اعتماد شده‌ایم.
جلیلی درباره وحدت اقوام و تأثیر جشنواره ملی فیلم اقوام برشکل‌گیری این وحدت هم گفت: این درست است که باید وحدت وجود داشته باشد و غالبا هم در شعارهای‌مان به آن اشاره می‌کنیم اما برای رسیدن به این وحدت در عمل، باید برنامه‌ریزی‌های بسیاری انجام دهیم. باید زمینه‌سازی‌های اجتماعی بسیار زیادی صورت بگیرد تا اقوام بتوانند در کنار یکدیگر به وحدت برسند. پارامترهای بسیاری در شکل‌گیری این وحدت می‌تواند تأثیرگذار باشد و اینگونه نیست که صرفا با ساخت فیلم بتوان انتظار تحقق چنین هدفی را داشت. در عین اینکه ساخت فیلم هم می‌تواند در این زمینه تأثیرگذار باشد.
وی افزود: اگر قرار است فعالیتی درباره اقوام صورت بگیرد، باید به دل اقوام برویم. اگر بتوانیم فاصله‌ها را کم کنیم و از نزدیک با اقوام مختلف ارتباط برقرار کنیم، آن وقت است که می‌توان به شکل‌گیری وحدت کلمه هم امیدوار شویم و کارهایی تولید کنیم که در خدمت فراگیرتر شدن این وحدت باشد.
نخستین جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی به دبیری کمال تبریزی و توسط موسسه فرهنگی هنری فصل هنر ۹ تا ۱۴ آبان ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.

برچسب ها: ابوالفضل جلیلی
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی تنیس روی میز در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

تمام هزینه‌های سفر‌های بین‌المللی را خودم تأمین کردم/باور به توانایی‌هایم من را به جلو برده است

۱۷:۰۳  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
یک آهنگساز و موسیقیدان در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

پیروزی انقلاب اسلامی ایران معنای تازه‌ای به سرود بخشید/ سرود می‌تواند در خدمت خواسته‌های امروز جامعه باشد

۱۶:۳۱  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

انتقال تجربیات و معارف دفاع مقدس به نسل جوان و نوجوان در اولویت است

۱۶:۳۹  -  ۰۸ اسفند ۱۴۰۳
پوشش گسترده شبکه‌های خبری جهان از مراسم تشییع شهیدان مقاومت

آخرین وداع؛ ورود پیکر سید مقاومت به جمع مردم

۱۵:۱۵  -  ۰۵ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با دبیر علمی نوزدهمین جشنواره شعر فجر

انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان تاسیس خواهد شد/ شاعران زنِ امروز، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

۱۵:۳۷  -  ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
مربی تیم ملی هاکی روی یخ در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

موفقیت‌های تیم ملی هاکی در آسیا نادیده گرفته شد/ بازی‌های هاربین یک فرصت طلایی بود که از دست رفت

۱۳:۵۱  -  ۲۸ بهمن ۱۴۰۳